!!! AANBIEDING !!!
Scroll naar beneden NAAR DE 16 HERFSTSPECERIJEN ... of klik op deze link
Herfst specerijen
Al ruim een maand geleden deed de herfst zijn intrede.
Het seizoen van warme herfstkleuren, frisse ochtenden, koele nachten en typische Herfst producten zoals pompoen, goudreinette en stoofpeertjes.
Tijd voor ons om nieuwe producten onder de aandacht te brengen: De hersftkruiden & -specerijen.
Producten met een rijke, volle, troostende smaak.
Specerijen vormen een essentieel onderdeel van dit ‘herfstkoken’. Ze voegen warmte, complexiteit en comfort toe aan een breed scala van zoete en hartige herfstgerechten. Ze inspireren je creativiteit en brengen dat gezellige, aromatische gevoel dat perfect is voor de donkere en koude maanden die nog komen!
Seizoensgebonden producten associëren wij met de tijd van het jaar, maar het zijn de kruiden en specerijen die voedsel die kenmerkende herfstsmaak meegeven .
Wij hebben een aantal specerijen en kruiden geselecteerd voor u die op zichzelf kunnen worden gebruikt of die gecombineerd kunnen worden om een heerlijke kruidenmix mee te creëren.
Deze aromatische specerijen en specerijenmengsels voegen niet alleen diepte en smaak toe aan uw herfstrecepten, maar vullen uw keuken ook met de heerlijke aroma's van de herfst.
Jamaica bes ofwel allspice of piment
De smaak van deze bes is kort te beschrijven als een combinatie van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel, met een licht peperige ondertoon en is daarmee een goede aanvulling op stoofschotels, wortels, varkensvlees of gevogelte, pompoen, cakes, koekjes en sommige soorten brood. Perfect voor de herfst! Dit specerij voegt een licht zoete, pittige smaak toe aan gerechten.
Groene kardemom
Een warm en aromatisch specerij dat zeer goed combineert met saffraan, kaneel, chocolade en kruidnagel en daarmee een fantastische keuze is voor de koele herfstdagen. De dennenachtige, bijna fruitige, smaak van kardemom vormt een goede keuze voor desserts, taarten en gebakken producten, zoals shortbread en peperkoek. De zoete, pittige smaak van kardemom vult de natuurlijke zoetheid van pompoen goed aan en zorgt voor een frisse, fruitige smaak.
Kaneel
Een licht zoet, warm en houtachtig specerij met een licht pittige ondertoon. Heerlijk te verwerken in appeltaarten, kaneelbroodjes, koekjes, crumbles, een geweldige toevoeging aan gebak (appel-kaneeltaart en pompoentaart). Het kan ook gecombineerd worden met rundvlees, curry's, havermout, varkensvlees en stoofschotels.
Kaneel gaat zeer goed samen met appels en ander herfstfruit. Daarnaast zijn gebakken of gestoofde appels en peren met een snufje kaneel een fijne manier om een eenvoudig ontbijt, dessert of tussendoortje op te fleuren. Dit aromatische specerij vult de natuurlijke zoetheid van pompoen aan en geeft het een traditionele warme smaak.
Kruidnagel
Een licht zoet, warm en houtachtig specerij met een licht pittige ondertoon. Heerlijk te verwerken in appeltaarten, kaneelbroodjes, koekjes, crumbles, een geweldige toevoeging aan gebak (appel-kaneeltaart en pompoentaart). Het kan ook gecombineerd worden met rundvlees, curry's, havermout, varkensvlees en stoofschotels.
Gember
Een specerij dat te omschrijven is als pittig, peperig en licht zoet met een verwarmende bite. Het voegt daarmee pit toe aan zowel zoete als hartige gerechten en verfrissende warmte aan soepen (zoals wortel of pompoen), roerbakgerechten en marinades. Ook Heerlijk om te verwerken in zoete gerechten, zoals peperkoek, kruidkoekjes en cakes.
Naast kaneel en nootmuskaat is gember een van de klassieke pompoenkruiden, doordat de sterke aardse smaak prachtig past bij de warme en aardse pompoen en met haar geurige en pittige eigenschap door de rijke romigheid van de pompoen snijdt. De juiste hoeveelheid gember zorgt voor een heerlijke herfst- en wintersensatie.
Nootmuskaat
Dit specerij is, kort omschreven, warm, zoet, pittig en licht nootachtig, met aardse ondertonen te benoemen. Het heeft een subtiele smaak die warm, aromatisch is en diepte toevoegt aan een recept. Te verwerken in zoete gerechten, zoals pompoentaart, advocaat, vla en kruidkoek. En in hartige gerechten, zoals romige soepen (pompoen, aardappel), aardappelpuree, bechamelsaus. De warme, pittige smaak past goed bij de zoete rijkdom van pompoen(soep), doordat het de natuurlijke zoetheid en complexitiet versterkt. Het voegt een nootachtige en lichtzoete smaak toe.
Steranijs
Sterk, zoet en zoethoutachtig met een warme, kruidige ondertoon; dat is hoe Steranijs zich laat omschrijven. Het voegt een subtiele zoetheid en dropachtige-smaak toe aan soepen, stoofschotels, gestoofd vlees, sauzen en sommige gebakken producten.
Fruitcompotes, siropen en desserts zoals gepocheerde peren worden nog lekkerder na toevoeging van dit specerij.
In combinatie met pompoen biedt steranijs een verrassende twist in culinaire creaties; of het nu hartige pompoensoep is of zoete pompoentaart. Het heeft het vermogen om de natuurlijke zoetheid van de pompoen te versterken met haar warme, licht kruidige tonen.
Tijm
Dit kruid is subtiel, peperig, hartig en aards met lichte munt- en citroentonen. Prachtig te verwerken met groenten, geroosterd vlees en gevogelte, maar ook bij sauzen, soepen en stoofschotels.
Ook heerlijk met pompoengerechten waar het een hartige toon aan geeft.
Net als Salie is het tijm meer geschikt voor hartige recepten dan voor zoete recepten. Omdat het een subtiele, aardse smaak en diepte en complexiteit toevoegt Dit kruid kan samen met Salie of met zwarte peper bijvoorbeeld een prima combinatie zijn voor in een hartige pompoensoep. Maak je een bijgerecht van geroosterde pompoen, kunnen salie en tijm daar ook een fijne hartigere, aardse smaak aan geven.
Komijn
Dit specerij is warm, aards, licht peperig, licht verkoelend, zoet van smaak en is vergelijkbaar met nootmuskaat.
Het voegt in de herfst een sterke en onderscheidende smaak toe aan soepen, stoofschotels, komijn- en pompoensoep. Doordat het een warme-smaak-genoot van kaneel, gember en nootmuskaat is, maar net als pompoen een zachte smaak heeft combineert het heerlijk met pompoengerechten waar het een hartige, maar niet overheersende toets aan geeft.
Naast alle hierboven al genoemde gerechten kunnen we de currygerechten ook niet links laten liggen. De troostende warmte van Curry gerechten passen ook perfect in het smaakprofiel van de herfst.
Curry madras en Masala garam
2 specerij mengsels die curry gerechten met hartige, zoete en aardse aroma’s warm, diep en rijk maken zijn Curry de Madras en Masala Garam. De aardse en verwarmende tonen van deze beide specerij mengsels combineren bijvoorbeeld fantastisch met de zoetheid van de pompoen in een pompoencurry.
Onze Masala Garam bestaat uit kaneel, venkel, zwarte peper, groene kardemom, koriander en fenegriek.
En de Curry Madras uit kurkuma, koriander, komijn, zwarte peper, venkel, MOSTERD, fenegriek, gember, kaneel, kruidnagel, groene kardemom.
Een groot verschil tussen deze 2 specerij mengsels is dat Madras Curry pittiger en aardser is dan Garam Masala.
Een ander verschil is de kleur van beide. Door de toevoeging van kurkuma heeft Madras Curry vergeleken met Masala Garam een gele tint.
Om de pittige smaak van Madras Curry meer tot zijn recht te laten komen verwerken we dit specerijen mengsel in de beginfase van de bereiding. Masala Garam kan op verschillende momenten in de bereiding nog worden toegevoegd, maar wordt over het algemeen aan het einde van de bereiding als smaakmaker toegevoegd .
Wij hopen u geïnspireerd te hebben om uw herfstgerechten met hartige, zoete en aardse aroma’s warm, diep en rijk te maken met een zwoelere of pittigere smaak als resultaat.
Recept: Pompoencurry
Onze herfstspecerijen