Asperge-Wijn pakketten met 10% Korting
ASPERGES …
… met gesmolten Boter
En verder niks op het bord.
Wijnadvies:
een niet-gerijpte of licht eiken Chardonnay zoals Chablis Bienommee, Macon Villages of Saint Veran Plaisance.
… met Hollandaisesaus of Mayonaise
Hollandaisesaus, gemaakt van eierdooiers, boter en citroensap, is een traditionele begeleiding van de asperge.
Wijn advies:
Een (rijke) wijn die zowel door de romigheid van de saus snijdt als zijn boterachtige rijkdom kan weerstaan.
Een frisse Chardonnay (misschien met een korte tijd houtlagering), zoals onze Chablis van Poitout, Pouilly Fuisse van Thierry Drouin of de Chardonnay Straight en Kaisergarten van Weingut Kramer. De Riesling van Weingut Kramer zal ook zeker prachtig matchen.
… verwerkt in Quiche
Een quiche is typisch een taart met boterachtig deeg en een vulling van ei en room.
Wijn advies:
Sauvignon Blanc van bijvoorbeeld Weingut Kramer en Bodega Herrero; crispy wijnen met citrustonen die de rijkdom van de quiche in evenwicht brengen.
Of een lichte Chardonnay zonder houtlagering zal met haar fruitige smaken de quiche kunnen aanvullen.
… verwerkt in Sushi
… met wakamé en sesam
Wijn advies:
Nuria Claverol ‘Gran Reserva’: De rijkdom van de Cava combineert geweldig, de getoaste nootachtige tonen geven genoeg rijkdom voor bij t frisse/zoete van zowel wakamé en sesam.
Albariño, Lagar de Costa
De Albariño is een wijn die rijk genoeg is voor bij de wakamé en door wat strakkere tonen een soort tegenwicht geeft t.o.v. de sesam.
… Geroosterd
Het roosteren van asperges geeft ze een intensere smaak
Wijn advies:
Droge rose wijnen zoals onze Spaanse Posidonia en Duitse Good Stuff.
Enigszins gekoelde lichte niet lang gerijpte rode wijnen zoals onze Garnacha uit Rioja of Pinot Noir van Perraud.
Advies bereiding:
roosteren: 10 minuten
… verwerkt in Panna Cotta
… met gerookte zalm en kruiden
Wijn advies:
Riesling La Roche
Door de waanzinnige zoet/zuur balans heeft de wijn genoeg dikte voor bij de gerookte zalm en het romige van de panna cotta, terwijl de minerale kruidigheid tegenwicht geeft. De vettigheid van dit gerecht maakt dat de Riesling nog voller wordt van smaak.
… in combinatie met Ei
Ei, gepocheerd, als omelet, in quiche, in frittata verwerkt, in pasta en in salades.
Wijn advies:
Champagne met crispy citruszuren en geroosterde tonen die zowel de rijkdom van het ei als de smaak van de asperges benadrukt.
Bijvoorbeeld onze Brut Tradition van J.P. Marniquet.
Een gerijpte eikenhouten Chardonnay (één waarin het hout goed is geïntegreerd maar die nog steeds vers van smaak is). Bijvoorbeeld onze Meursault.
Een wijn met kruidig ronde tonen die mooi past bij zowel de dikte van de eiercrème, het aards zoete van het roggebrood en hier ook weer frisheid bij de asperge: Verdejo Robert Vedel.
… met Kip
Mijn advies is om een wijn te kiezen die goed bij de kip past, omdat de asperge een wat minder prominente rol zal spelen in het gerecht. Daarom hangt de keuze van wijn af van de bereidingswijze van de kip.
Wijn advies:
Roerbak: Sauvignon Blanc uit Rheinhessen
Gebraden kip met citroen en kruiden: Meursault, Provencaalse rose le Passe Temps en Gruner Veltliner van Netzl.
Spiced gebakken kip: Champagne Blanc de Blancs
… met Zalm
Wijnadvies:
Albariño uit Rías Baixas aan de Atlantische kust van Spanje toont grasachtige, kruidachtige tonen die passen bij de asperges, en meestal ook door hun rijpere citrus- en steenvruchten karakter goed bij de zalm.
Met zalm en romige saus
Oostenrijkse Grüner Veltliner van Weingut Netzl uit Carnuntum.
… in Risotto
Met deze combinatie moet de wijn passen bij de asperge en bij de rijke en romige risotto.
Wijn advies:
Een crispy, frisse wijn met een reinigende zuurgraad om de mond na elke hap te verfrissen.
Bijvoorbeeld onze Vermentino van Casabianca in Toscane. Of de Chardonnay van Weingut Kramer, Pouilly Fuisse vanThierry Drouin als ook de gastronomische Verdejo Robert Vedel van Bodega Herrero.
… in Salades
Wijnen als Sauvignon Blanc en Gruner Veltliner hebben in salades al een streepje voor, doordat ze kruidige en groente componenten in hun smaakprofiel hebben. Maar wat is een salade zonder dressing of vinaigrette. Hier zullen wij ons wijnadvies het meest van laten afhangen aangezien deze combinatie van olie en azijn of citroensap lastig te combineren kan zijn. Belangrijk is dat de zuurtegraad van de wijn dezelfde of hoger is dan die van de dressing. Ook zal een ‘vettig ronde’ dressing mooi matchen met een wijn die een ‘vettig rond’ mondgevoel heeft.
De dressing waar wij aan denken in combinatie met de asperge is die van mijn moeder. Simpel en niet te complex omdat de asperge de hoofdrol moet spelen. Sap van de sinaasappel, mayonaise, olijfolie, peper en zout. Droge, frisse en rijke wijnen passen hier goed bij.
Wijn advies:
Provencaalse rose, Chablis, Sancerre, Gruner Veltliner en Sauvignon Blanc.
… met Krab
Krab is zeer delicaat en kan snel over-ruled worden door rijke volle wijnen. Gecombineerd met respect voor de asperge in het gerecht:
Wijn advies:
Droge Riesling of Sauvignon Blanc.
… Gegrilld en op de BBQ
Door asperges te grillen op de BBQ past een wijn het beste die goed matcht met de getoaste smaken van de asperge.
Wijn advies:
Droge spaanse rose’s zoals onze 6Cepas6 rose van Bodega Perica uit Rioja.
Advies bereiding:
BBQ: 6 tot 8 minuten
… Gestoomd & Gekookt
De Groene aperge is de meest voorkomende soort van de 3. De makkelijkste bereiding van deze asperge is stomen of koken. Door de aperges te koken met water behouden ze de frisse, groene smaak.
Wijn advies:
Vooral frisse, niet gerijpte Sauvignon Blancs, zoals onze Sauvignon Blanc van Weingut Kramer uit Rheinhessen Duitsland.
Advies bereiding:
Stomen: 2 tot 5 minuten
Koken: 3 tot 4 minuten
… in combinatie met Geitenkaas
Geitenkaas bekrachtigd de ‘asperge-tonen’ in een wijn. Deze ‘asperge-tonen’ kunnen ervaren worden in wijnen van de Sauvignon Blanc druif.
Wijnadvies:
Kruidachtige en minerale Sauvignon Blancs uit het Loiredal komen hier helemaal tot hun recht. Niet verwonderlijk want de streek staat ook bekend om zijn bijzondere geitenkazen, zoals Sainte-Maure-de-Touraine.
Onze Sancerre Silex of Blanc van Girard & fils zullen een mooie match zijn.
Witte asperges
Deze variant asperge heeft zijn witte kleur te danken aan het feit dat ze ondergronds gekweekt wordt. Een ander belangrijk verschil met de groene variant is dat de witte asperge geen chlorofyl bevat wat de groene asperge haar kenmerkende smaak geeft.
De witte asperge heeft een zachter en afgeronder smaakprofiel met aardse en nootachtige tonen.
Deze asperge wordt veelal geserveerd met ham en boter.
Wijn advies:
Droge Duitse Riesling van Weingut Kramer zal een geweldige combinatie vormen, door haar frisheid waarmee ze contrasteert met de zachtere tonen van witte asperge. Ook een jonge Gruner Veltliner van Weingut Netzl zal goed matchen. Evenals een droge Passe temps rose uit de Provence.
Om te combineren met het complementaire karakter van zacht beboterde toast en ham stellen wij een Fris Ronde Saint Veran of Macon Villages voor. De ronde romigheid van deze wijn gaat goed samen met het zoete van de ham.
De geadviseerde wijnen op een rij: