Wat zijn de verschillen tussen Cava, Champagne, Spumante en Frizzante ?
Wat is het verschil tussen een Champagne & Cava?
Beide ondergaan de tweede fermentatie in de fles (door toevoeging suikerriet en gistcellen aan de stille wijn in de fles)
Duur 2e fermentatie: Champagne minimaal 15 maanden voor eenvoudige en minimaal 3 jaar voor millesime en minimaal 9 maanden voor een Cava.
Druiven: Champagne mag enkel de pinot noir, chardonnay en pinot meunier gebruiken. Voor de Cava staan daar geen voorschriften voor.
Bodem: Champagne bestaat voor grootste deel uit krijt, gebied waar Cava wordt geproduceerd bestaat voor groot deel uit kalk en klei.
Wat is het verschil tussen een Prosecco Spumante en een Prosecco Frizzante?
Voor Spumante 'Metodo Tradicional' is de wijn onderworpen aan een tweede gisting, terwijl voor een Frizzante eenvoudig koolzuur aan de wijn wordt toegevoegd.
Spumante: sparkling (een druk van 3,5 tot 5,0 bar) –
Frizzante: licht-bubbelend (een druk van 1,0 tot 2,5 bar) - 10,5% alcohol.