Vanille stokjes: Kwaliteit en Markeringen
Door het grote succes van vanille, is het gebruikelijk dat de producenten hun oogst markeren om ze te kunnen identificeren en diefstal te voorkomen.
Zo kunnen we soms op tekentjes stoten gegraveerd in het onderste deel van de peulen.
veertien dagen voor de oogst zorgen deze ‘markeringen’ (reeks letters of tekens) dat de kostbare peul getraceerd kan worden (zie afbeelding boven deze blog).
Er zijn meerdere kwaliteitsniveaus in de wereld van Vanille.
We kunnen echter 3 hoofdcategorieën onderscheiden voor de overheerlijke vanille die wordt gebruikt bij het koken:
Gourmet:
High-End vanille met een hoog vochtigheidsgehalte (35 tot 38%).
Ze is vettig en soepel, zwart en het gewicht varieert tussen 3 en 5 gram per peul/ stokje. De grootte is tussen de 14 en 20 cm.
TK:
dit is een vanille van hoge kwaliteit. Bruin van kleur, het vochtigheidsgehalte is ongeveer 30%.
De peul is even groot als de zwarte maar het gewicht is tussen de 2 en 4 gram.
Rood:
van gemiddelde kwaliteit, het vochtigheidsgehalte is veel zwakker (22 tot 25%) en de peul weegt slechts 2 tot 3 gram.
2 andere criteria die ook in aanmerking komen in de classificatie van vanille:
Gespleten vanille: verwijst naar natuurlijk gespleten vanilla tijdens hun rijping aan de liaan. Ze zijn minder goed geclassificeerd dan de niet-gespleten vanille omdat ze wat van hun esthetische kwaliteit zijn verloren, evenals een beetje van hun zaadjes. Hun organoleptische kwaliteit blijft echter intact.
Korte vanille: deze categorie bevat alle vanilla met een lengte onder de 14 cm.
Wij bieden alleen vanillestokjes van de Beste Kwaliteit (gourmet of TK afhankelijk van het land van origine).
Vanillestokjes moeten vettig, mollig, vlezig, zwart of donkerbruin zijn. Hoe meer de peul uitdroogt, hoe meer hij zijn aroma's, zijn geur en zijn smaken verliest. Hoe meer het is geouderd en verfijnd, hoe uitzonderlijker het aromatische profiel.
Een peul van goede kwaliteit moet tussen de 6 en 12 maanden worden geprepareerd en daarna minstens 90 dagen verfijnd.