Vanille stokjes, Substituten en Derivaten …
De vanillepeul: dit is de meest populaire vorm van vanilla om mee te koken. De waardering van de kwaliteit en identiteit is het gemakkelijker te bereiken vanuit de peul! Aan de andere kant is het wel een gevoelig product en moet het in een geschikte verpakking worden bewaard, weg van lucht en licht om organoleptische afbraak te voorkomen.
Vanillepoeder: het is gemaakt van peulen van een lagere kwaliteit, gedroogd en geplet. Minder aromatisch dan de peul, het is een heel praktisch alternatief voor in de keuken, zolang u zeker bent van de herkomst van het poeder.
Suiker met Vanille van Terre Exotique: dit is onze rietsuiker uit Réunion, waaraan 3% vanillepoeder wordt toegevoegd (het equivalent van 2 peulen voor één 250 gram tin).
vanille-extract: om het te verkrijgen, start u eerst een koude hydroalcoholische extractie van de peulen. Het verkregen natuurlijke extract word vervolgens gecombineerd met glucosestroop en vanillezaadjes. Het extract is een uitermate hoogwaardig extract met een concentratie van 300 gram vanillestokje per liter, afkomstig van de Vanille Planifolia peul uit Madagascar. De dosering in de keuken moet zeer precies worden gedaan, omdat het aroma zeer krachtig is.
Ons advies: gebruik maximaal 5 gram per kg of 1,7 gram per liter bereiding.
1 peul = 1 theelepel vanille poeder
1 peul = 1/3 theelepel vanille-extract
Verwar vanille-extract niet met de vanilla-aroma, dat bestaat uit water, suiker, vaak met toegevoegde glucosestroop en (niet natuurlijk) vanille aroma.
Ons assortiment Vanillestokjes tot nog toe
Hoe Vanille te Gebruiken en te Bewaren
Gebruik
• Maak de peul plat met de achterkant van een mes.
• Snijd de peul in de lengte door met de punt van het mes.
• Verzamel de zaden van de vanilleboon om deze in recepten te verwerken.
• Gebruik de lege peul om te laten trekken in het recept of in een pot suiker, een drankje of warme melk ...
Bewaren
• De tube of grootverpakking gevuld met vanilla stokjes kan op een droge plaats worden bewaard.
• Eenmaal geopend, raden we aan om de vanilla stokjes in de koelkast te berwaren om uitdroging te voorkomen.
Vanilline & Givrée
De aroma's van vanillestokjes komen van vanilline, een aromatisch aldehyde in de vorm van witte kristallen. Met andere woorden, hoe hoger het ‘vanillinegehalte’, des te intenser de geur en de smaakkracht van de peul.
Als de peul verzadigd is met vanilline, ontsnappen de witte kristallen uit het omhulsel. De peul is dan ‘Givree’. De peul heeft dan een opmerkelijk krachtig aroma en is van Uitstekende kwaliteit!