Geschiedenis en de Botanische familie
Chilipeper, of Capsicum anuum, vindt zijn oorsprong in het hart van een zeer vruchtbaar Amazone bassin.
Doordat vogels ongevoelig zijn voor het ‘Brandende Effect’, is de peperzeer snelwijd verspreid door heel Zuid Amerika, Centraal Amerika en Mexico.
De consumptie van chili lijkt te dateren uit het jaar 7000 v.C.. De chili werd vervolgens gebruikt door pre-Columbiaanse beschavingen om hun gerechten te verrijken.
Door de ontdekking van Amerika door Christopher Colombus kwam de peper aan in Europa. Verleid door de organoleptische eigenschappen van chili, brengt de ontdekkingsreiziger deze naar Europa als vervanging voor peper, dat toen erg duur was.
De chili-familie omvat paprika's, piments en chilipepers. Allemaal onderdeel van de botanische tak van Solanaceae, waar ook de tomaat, de aardappel en de aubergine toe behoren.
De cultivering van de chilipeper heeft geleid tot de ontwikkeling van veel verschillende variaties. Vandaag de dag bestaan er bijna 2.300 soorten piment.
5 zeer belangrijke soorten Capsicum zijn:
- De annuum,
- De baccatums,
- De chinense,
- De frutescens,
- De pubescens