Glühwein, die warme heerlijke geuren ...
Nog een aantal weken en we schrijven alweer December. Volgens oude traditie wordt er dan glühwein gedronken op de Duitse Weihnachtsmarkt. Ook in Nederland drinken we Glühwein op 5 en 6 december, ons Sinterklaasfeest en heet dan Bisschopswijn. Het grote verschil is dat ‘Bisschopswijn’ met sinaasappel en ‘Glühwein’ met citroen gemaakt word. Doordat smaken altijd verschillen is er niet één ultiem recept voor Glühwein geschreven ... maar zijn er velen ...
Voor Glühwein bestaat een basisrecept, maar er zijn nog heel veel extra ingrediënten die net dat verschil maken.
Elke keer dat wij in ons werkpand weer een ander ingrediënt toevoegen ontstaan er weer nieuwe bijzondere én verassende sensaties.
Belangrijk:
1. Bij de bereiding mag de wijn niet heter worden dan 70°C worden, anders verdampt de alcohol of kan het een bittere smaak aan de Glühwein geven.
2. Blijf tijdens het verwarmen steeds zachtjes roeren.
3. Vergeet niet te proeven voor u de Glühwein uitschenkt.
4. Zeef voor serveren de specerijen en de citroen of sinaasappel (schil) uit de verwarmde wijn.
Basisrecept glühwein:
1 fles rode wijn (zonder harde tannines, zoals bijvoorbeeld onze 'Mi Villa' van Bodega Perica uit Rioja Spanje)
+/- 100 gram suiker
1 citroen
2 gebroken kaneel stokjes
Bekijk hier onze Gluhwein pakketten
A. Doe de wijn in een pannetje.
B. Was de citroen.
C. Steek er de kruidnageltjes en stukjes van de kaneelstokjes in.
D. Doe dit alles in het pannetje.
E. Doe het deksel op de pan en verwarm de wijn heel langzaam.
F. Voeg de suiker naar uw eigen smaak toe als de drank wat warmer is geworden.
Tijd: 15 tot 25 minuten
G. Serveer de glühwein na het zeven van de specerijen en de citroen warm.
1. Om van de Glühwein ‘Bisschopswijn’ te maken, kan je de citroen vervangen door sinaasappel en, indien gewenst, wat nootmuskaat in het glas raspen.
2. De citroenen en sinaasappels kan je ook in plakken snijden en toevoegen. Ook kan je er voor kiezen enkel de schil te gebruiken. De kruidnageltjes en gebroken kaneel stokjes doe je dan los in het pannetje.
3. De hoeveelheid Kaneelstokjes en kruidnageltjes kunt u natuurlijk naar eigen smaak toevoegen.
4. Om de Glühwein een wat rondere en ietwat vanille smaak mee te geven kunt u ook nog 2 vanille stokjes uit Madagascar toevoegen.
5. Voor een frisse en zéér unieke sensatie kunt u ook 2 groene kardemom peulen toevoegen.
Om niet een té ‘spicy’ smaak te verkrijgen is het dan het beste het aantal kruidnageltjes en kaneelstokjes te halveren.