Miso: varianten, karakteristieken en de benamingen
Benaming op basis van ingredienten:
A. Rijst Miso
Japanse benaming: Kome Miso
B. Gerst Miso
Japanse benaming: Mugi Miso
C. 100% Soja Miso
Japanse benaming: Mame Miso = Hatcho Miso
Hatcho ‘Mame’ Miso (18 maanden fermentatie)
D. Gemengde Miso
Japanse benaming: Awase Miso
Creamy Koji Rijst Miso (12 maanden fermentatie)
Gerst Miso
Biologische Gerst Miso
Kojya Miso
Rode Miso Akadashi
Witte Rijst Miso
Sumo Miso
Benaming op basis van zout- en zoetgehalte
1. Zoutarm/ Zoet
Japanse benaming: Ama Miso
bevat veel koji
Kojya Miso
2. Medium zoet
Japanse benaming: Amakuchi Miso
zoutgehalte en kojigehalte in balans
Biologische Gerst Miso
Rode Miso Akadashi
Sumo Miso
3. Droog/ sterk
Japanse benaming: Karakuchi Miso
bevat veel zout
Witte Rijst Miso
Creamy Rijst Miso (12 maanden fermentatie)
Gerst Miso
Hatcho ‘Mame’ Miso (18 maanden fermentatie)
Benaming op basis van kleur
1. Wit :
Japanse benaming: Shiro Miso
zachte, zoete of milde smaak
2. Licht gekleurd (geel – oranje)
Japanse benaming: Tanshoku Miso
iets sterkere smaak dan witte, maar bevindt zich nog steeds aan de mildere kant
3. Rood :
Japanse benaming: Aka Miso
sterkere en zoutere smaak dan veel andere soorten.