Mosselen, mussels, moules, mejillones
& de wijnen
In principe gaat vanaf de 2e week van juli het mosselseizoen formeel van start. En kunnen we van de mosselen blijven genieten tot half april het jaar daarop.
Dit bijzonder culinaire weekdiertje is zo veelzijdig te bereiden, dat we een aantal Gerechten op een rijtje hebben gezet.
Op deze Mossel-pagina hebben wij ook onze wijnadviezen per bereidingswijze vermeld.
De wijn adviezen hangen af van de manier waarop je deze zeevruchten bereidt.
. Kook je bijvoorbeeld meer Aziatisch met koriander en kokos, dan zullen een Sauvignon Blanc en Gruner Veltliner het beste matchen.
. Mosselen in een currysoep is dan weer beter te combineren met een Viognier of halfdroge Riesling.
. Combineer je de mosselen met vlees en worden ze in een rijke saus geserveerd dan zal een volle spaanse rose of een rijpe romige Chardonnay beter matchen.
. En bedek je de mosselen met knoflook en paneermeel dan is een mooie droge wijn, zoals een Chardonnay zonder houtlagering perfect.
Mijn advies met betrekking tot de wijn waarin de mosselen gestoomd worden is net als die van de Franse Chefs: Chablis Bienommee zonder houtlagering en Sancerre.
Veel genietplezier!
Mosselen "Gestoomd Classic style":
Doordat Chablis een Chardonnay is met een kalkachtige mineraliteit en een crispy groene appelbeet past deze mooi bij de mosselen. De mineraliteit zal een aanvulling zijn op de zilte smaken van de gestoomde mosselen. En de appel en citrus tonen zullen mooi contrasteren met het vlees van de mossel en de toast.
Ook zal het zilte van de mossel en de bouillon goed samengaan met de vuursteen en silex component van onze Sancerre. De mild zure en frisse aspecten van de Sancerre (Sauvignon Blanc) en Sauvignon Blanc uit Rheinhessen zullen
Mosselen "Klassiek" met focus op de saus:
De verschillende sausen die geserveerd worden vragen niet persé om 1 wijn per saus. Vaak iets zoet, vettig/romig is het lekkerst om (met name de "klassieke" stijl) te combineren met een frisse, droge wijn, gemaakt op fruit, maar ook met kruidige toets (garnituur v/d mosselen), denk aan Sancerre Blanc, maar ook Verdejo Erre.
Mosselen "Vlaams":
Denk hierbij meer aan wijnen die iets voller zijn, zeker door de romigheid van de saus, het iets zoetige door het biergebruik, denk aan iets rijkere/vettigere wijnen als bijv. Bourgogne Chardonnay, Saint Véran of Macon Villages.
Mosselen "Marinières":
Dit gerecht zal niet of in ieder geval minder romig zijn dan de "Vlaamse" variant, ook hier weer wat meer de frisheid, maar wel met genoeg rijkdom, denk aan Riesling Straight of Chablis.
Mosselen "Bretons":
Vettig en een delicaat zoetje door de knoflook en spek, lekker met rosé uit de Provence Le Passe Temps
Mosselkroketjes:
Vettiger mondgevoel en een meer "zoete" smaak door de 'salpicon; denk dan aan rijke wijnen, houtgerijpte Chardonnay Kaisergarten uit Rheinhessen, maar kan ook mooi met Macon Villages, of wat rijkere stijl Verdejo (Robert Vedel & Jose Maria Herrero).
Provençaalse Mosselquiche:
Zoals de Fransen soms makkelijk zeggen kan een wijn uit dezelfde regio prima combineren, zoals onze Provencaalse Rosé Le Passe Temps.
Gebakken mosselen:
Vaak voller en zoeter van smaak door te bakken, leuk met gekoeld rood als Garnacha van Bodega Tobelos.
Mosselen in Bladerdeeg:
Zoek hier ook wat meer vollere wijn, door het zoete van het bladerdeeg, gerijpte stijl Verdejo of Sancerre Blanc.
Gegratineerde Mosselen:
Kaas geeft een vettig, vol mondgevoel, mooi te combineren met een verfrissende crispy Bubbel, Cava (Gr. Reserva), of Champagne "Brut Nature".
Risotto met Mosselen:
Lekker volle smaken om te combineren met het romige van de risotto, Albariño of Cava Nuria Rose